iTMOi – Akram Khan.

iTMOi

DANCE/BELGIAN PREMIERE

AKRAM KHAN COMPANY
iTMOi (In the Mind of Igor)
UNITED KINGDOM
KORTRIJK – Schouwburg – 75′
vr/ven 22.11 – 20:15 – introduction (NL) / inleiding 19:30

za/sam 23.11 – 20:15 – introduction (NL) / inleiding 19:30

Wat een verbazend begin voor die tentoonstelling van Akram Khan. Iedereen wordt geschrokken door een plotse gebrul. Akram Khan die veertig jarige choreograaf slaagt erin om ons aandacht onmiddellijk naar de scene te trekken. Deze zaterdag 23 november 2013 wordt ons lichaam doorgelopen door een bijzondere huivering. Een originele muziek bedacht door Nitin Sawhney, Jocelyn Pook en Ben Frost voedt nog meer emoties. Die show herinnert ons de bekende Igor Stravinksy met zijn topwerk, The rite of spring. Akram Khan heeft atltijd dat prachtig talent gehad om tegenstellingen uit te brengen. In iTMOi dat staat voor In the mind of Igor schept hij een wereld waar engelen en duivelen zich confronteren. Inderdaad, het decor wijst naar het vuur met de rode kleur en naar de goedheid met de witte kleur. Die onderscheiding is ook terug te vinden in de muziek. Er bestaat een afwisseling tussen geweldige muziek en klassieke muziek om terug naar vrede te komen.

Ten eerste heeft het publiek de indruk dat hij vervoerd wordt in de Middeleeuwen. Op de scene staat er een priester die zich voorbereid om een offer aan te gaan. Een diepe rook valt de zaal binnen tegelijkertijd dan een danseres. De vrouw zal in offer gegeven worden. De betoverde priester engageert zich in een demonische dans waar geluid en geweld constant aanwezig zijn. Op dat moment verschijnt de groep die uit elf dansers bestaat en die aan die krankzinnigheid deelneemt. De wereld van de hel is geboren. Nu komen de engelen aan de beurt met een rustige muziek. Een vrouw met een enorme witte onderrok komt af en doet de demonen vluchten. Ze belichaamt de goedheid en de schoonheid. Er volgt een verassende ballet. De constante afwisseling tussen geweld en stilte laat het publiek wat verward. Bovendien speelt de muziek een zeer belangrijke rol want heel wat verschillende muziektenten komen door elkaar en scheppen een soort van kakofonie. De dans is een tweede ziel en laat de genade voorkomen.

Daarna komt er een wedergeboorte. De emotie van het publiek groeit tot aan het hoogtepunt. Akram Khan heeft de zotte idee om fantasie in die show toe te voegen. De vermoeide danseres onder de indruk van de duivel schenkt het leven aan een denkbeeldig beest. De choreograaf toont aan dat bij totale uitputting de mens zijn limieten kan overtreden. Om die emotie weer te geven gebruikt Akram Khan wat humor en gekheid. Op een bepaald moment begint een danser op zijn hoofd te dansen. Alleen zijn zijn benen zichtbaar en die bewegen zeer traag. Deze visie doet men denken aan de tegenstelling tussen de engelen en de duivels. Het ballet is een schitterend trip in de wereld van de fantasie.

Ten einde moet iedere lange reis naar dood komen. Het publiek bedwelmend door zijn emoties ziet de danseres stilletjes aan sterven. Zoals in iedere offer moet ze haar leven overlaten. Ze verdwijnt van de scene en laat plaats aan een ultieme vechtpartij waar er geen echte winnaar is. Leven en dood, engelen en duivels, schoonheid en chaos leven altijd samen. Wat een mooie conclusie voor die prachtige dansshow!

Decourcelle Quentin

http://www.youtube.com/watch?v=JM-ysDPUuH0

Publicités

Répondre

Entrez vos coordonnées ci-dessous ou cliquez sur une icône pour vous connecter:

Logo WordPress.com

Vous commentez à l'aide de votre compte WordPress.com. Déconnexion /  Changer )

Photo Google

Vous commentez à l'aide de votre compte Google. Déconnexion /  Changer )

Image Twitter

Vous commentez à l'aide de votre compte Twitter. Déconnexion /  Changer )

Photo Facebook

Vous commentez à l'aide de votre compte Facebook. Déconnexion /  Changer )

Connexion à %s