iTMOi – Akram Khan

iTMOi

DANCE/BELGIAN PREMIERE

AKRAM KHAN COMPANY
iTMOi (In the Mind of Igor)
UNITED KINGDOM
KORTRIJK – Schouwburg – 75′
vr/ven 22.11 – 20:15 – introduction (NL) / inleiding 19:30

za/sam 23.11 – 20:15 – introduction (NL) / inleiding 19:30

Honderd jaar na zijn première pakt de choreograaf en danser Akram Khan uit met een fascinerende show. Hoewel het werk gebaseerd is op de gedachten van de Russische componist Igor Stravinsky, zijn velen het eens dat het werk een afspiegeling is van de gedachten van Akram Khan. Samen met zijn elf dansers zet Khan een overweldigende prestatie neer.

De show begint met het doordringende geluid van een bel dat in de zaal weergalmt. Een man, wat later een predikant blijkt te zijn, schreeuwt het Bijbelse verhaal van Abraham over de opoffering van zijn zoon. Een vreemd wezen met hoorn betreed het podium. Ik had eerlijk gezegd pas in de helft van het stuk door dat de man met de hoorns, die op verschillende tijdstippen op het podium verscheen, de geofferde ram was uit het Bijbelse verhaal. Daarna nam de muziek ons mee op een hallucinerende trip. Zoete melodieën en donkere, duistere geluiden wisselden elkaar af. En wat zeker niet vergeten mag worden: het enerverende gepiep van een vrachtwagen wanneer die achteruit rijdt waar precies geen einde aan kwam.

De twee personages die het sterkst naar voor worden gebracht zijn een jong meisje, half onschuld, half bezeten door seksuele driften, en een gereserveerde koningin met ontblote borst die gekleed gaat in het wit met een enorme hoed. Er vindt een soort van offeringsritueel plaats waarbij het jonge meisje wordt geofferd. Dit gaat gepaard met het uitstrooien van een wit poeder. Er is duidelijk veel aandacht besteed aan symboliek.

Soms leken de dansers op een derwisj, zoals een jonge man die over het podium rolt en plots ondersteboven bewegingen maakt met zijn voeten, anderen leken dan weer op Spaanse flamencodansers. Maar het moet gezegd worden: de dansers hebben met hun krachtige bewegingen al kronkelend op en zwevend over het podium een prachtige prestatie neergezet. De show was adembenemend mooi met het gericht inzetten van licht, dans en schaduwen die als deel van het stuk over het doek bewogen.

Khan heeft zich met zijn elf dansers geconcentreerd op de kracht van de verbeelding. De show was een ware streling voor het oog en een buitengewone ervaring waarbij dans en muziek jou voor een uur en een half meenemen naar een andere wereld.

Justine Benoit

http://www.youtube.com/watch?v=JM-ysDPUuH0

Publicités

Répondre

Entrez vos coordonnées ci-dessous ou cliquez sur une icône pour vous connecter:

Logo WordPress.com

Vous commentez à l'aide de votre compte WordPress.com. Déconnexion /  Changer )

Photo Google

Vous commentez à l'aide de votre compte Google. Déconnexion /  Changer )

Image Twitter

Vous commentez à l'aide de votre compte Twitter. Déconnexion /  Changer )

Photo Facebook

Vous commentez à l'aide de votre compte Facebook. Déconnexion /  Changer )

Connexion à %s