Blackbird – Collectif IMPAKT

THEATRE/NEXT GENERATION

COLLECTIF IMPAKT
Blackbird
BELGIUM
MOUSCRON– Centre culturel mouscronnois – 75′
wo/mer 20.11 – 20:30

do/jeu 21.11 – 19:30

vr/ven 22.11 – 20:30

Vijftien jaar geleden werd hij opgesloten vanwege een verboden relatie. Een periode van vijftien jaar zonder elkaar ook maar één keer te zien… In die periode bouwt hij een volledig nieuw leven op, terwijl zij nog altijd vastzit in de alledaagse routine van weleer. Toch ontmoeten ze elkaar opnieuw. Dit keer achter een zware stalen deur, in een ijskoude ruimte bij hem op het werk. Zij wil antwoorden, hij wil rust.

Al van bij het begin stel je jezelf de vraag : wie is die vrouw? Waarom gaat ze op zoek naar deze man ? De subtiliteit van de tekst van de Schotse theaterauteur David Harrower neemt het publiek vanaf het begin van de voorstelling mee. Het mysterieuze is tijdens de voorstelling zeker aanwezig. Een jong meisje dat een veel oudere man bezoekt roept bij het publiek sowieso al vragen op. Het verhaal is gebaseerd op zaken waarvan het publiek geen weet van heeft, bepaalde zaken die de twee met elkaar verbinden. De situatie zorgt ervoor dat je als publiek enorm nieuwsgierig wordt.

Nadat Una in een magazine een foto van Alex ziet, die ervoor koos om na z’n opsluiting als Paul Duval door het leven te gaan, beslist ze om hem meteen op te zoeken. In het eerste deel van de voorstelling vliegen de verwijten in het rond, en beetje bij beetje wordt voor het publiek duidelijk waar het verhaal nu over gaat. De relatie tussen een volwassene en een meisje van 12, de moeilijkheden, de rechtbank, de psycholoog en vooral de familie die de relatie veroordeelt. Na 15 jaar opsluiting heeft hij een ander leven opgebouwd, een volledig nieuw leven ver weg van het vorige. Bij haar is alles nog hetzelfde, ze woont nog in hetzelfde huis, in dezelfde straat waar men haar vroeger verweet toen ze samen was met Paul en in dezelfde school waar men haar schuin bekeek vanwege haar relatie. Net alsof haar ouders haar wilden bestraffen. Het is net alsof zij heeft moeten boeten, en niet Paul. Una is als het ware gedwongen om hier elke dag aan te denken. Erger nog, diep vanbinnen voelt ze nog altijd de pijn die de relatie nagelaten heeft. Na 15 jaar heeft Paul zich ervan af kunnen zetten. Alles ligt al ver achter hem. Ondertussen is hij al zeven jaar samen met een vrouw aan wie hij z’n hele verleden uit de doeken gedaan heeft.

Wanneer Una Paul opnieuw ontmoet lijkt ze sterker te zijn of hem. Ze komt aan op z’n werkplaats; hoe zal hij deze vrouwelijke aanwezigheid uitleggen aan zijn collega’s die z’n verleden niet kennen ? Ze komt opnieuw tevoorschijn in z’n leven, hoe zal zijn nieuwe partner die alles weet over z’n verleden hier mee omgaan, of toch een groot deel ervan? Om met een schone lei te kunnen beginnen moet Una hem koste wat het kost horen. Ze zit met enorm veel vragen, en ze wil op elke vraag een antwoord. Er ontstaat een gespannen situatie waarbij de twee personages zonder enige schaamte elkaar de huid vol schelden. De ruige muziek maakt het publiek nog wat meer ongemakkelijk en zorgt ervoor dat je meegezogen wordt in de situatie.

In het tweede deel worden vooral de gevoelens  blootgelegd. Het publiek ontdekt een waarheid die de rechtszaak niet kon achterhalen. Dankzij fijn acteerwerk worden wederzijdse gevoelens naadloos blootgelegd. Voor Una was Paul naast hun buur, een goeie vriend van haar vader, ook vooral haar eerste liefde. Voor haar was Paul de man die meespeelt in de dromen van een 12-jarig meisje. Ze delen gemeenschappelijke herinneringen, bijvoorbeeld van hun eerste ontmoeting tijdens een barbecue in de tuin van Una. Toen Paul door Una’s vader uitgenodigd werd voor een barbecue waar hij amper iemand kende, leerde hij al snel de toen 12-jarige Una kennen. Meer zelfs, er ontstonden meteen seksuele spanningen tussen de twee. Paul is uiteindelijk bezweken aan z’n liefde voor haar, en de zaken gingen steeds verder en verder. Een avondje uit in het Nederlandse Noordwijk was voor hun relatie bepalend. Paul wordt opgepakt en ze worden van elkaar gescheiden, ze verstonden niet wat er gebeurde. De waarheid moest van elkaar komen, niet van een rechter of een psycholoog, de liefde moest zichzelf uitleggen. Ze delen zo dus gevoelens uit het verleden. En misschien ontstaan er in de toekomst opnieuw herinneringen en zullen ze opnieuw dezelfde gevoelens delen.

De eenvoudige en simpele regie zorgt ervoor dat alle nodige elementen aanwezig zijn die een uitstekende voorstelling vereist. De verhaallijn bevat enkele uitstekend geplaatste hoogtepunten die het verhaal alleen maar sterker maken. Het publiek valt van de ene ontdekking in de andere, en lijkt zich nooit te vervelen. Wat op het einde van de voorstelling ook duidelijk werd want het publiek applaudisseerde uitbundig waardoor de acteurs tot drie keer toe mochten terugkeren om het publiek te groeten.

Benjamin Pille

http://www.youtube.com/watch?v=DYk1yfVMN9w

Publicités

Répondre

Entrez vos coordonnées ci-dessous ou cliquez sur une icône pour vous connecter:

Logo WordPress.com

Vous commentez à l'aide de votre compte WordPress.com. Déconnexion /  Changer )

Photo Google

Vous commentez à l'aide de votre compte Google. Déconnexion /  Changer )

Image Twitter

Vous commentez à l'aide de votre compte Twitter. Déconnexion /  Changer )

Photo Facebook

Vous commentez à l'aide de votre compte Facebook. Déconnexion /  Changer )

Connexion à %s