Ivana Müller – Positions

ivana

PERFORMANCE/PREMIERE

IVANA MÜLLER/ I’M COMPANY
Positions
CROATIA
KORTRIJK– BUDASCOOP – 60′
wo/mer 20.11 – 20:00 – inleiding/introduction (NL) 19:30

do/jeu 21.11 – 20:00 – inleiding/introduction (NL) 19:30

Performance. Een noemer op een genre dat eigenlijk niemand een naam kan geven. Een noemer voor experimentele voorstellingen, een kolfje naar de hand van Ivana Müller. Een voorstelling die perfect thuishoort op het next-festival. Met haar Positions ging de Kroatische choreografe, auteur en regisseur in première in de Budascoop in Kortrijk.

Op het podium lopen acteurs rond. Of eerder: figuranten. Allen dragen ze een bordje met daarop woorden als FAIM, PETIT BATEAU, TRAVAIL of een prijs: 50 euro. Een voor een gaan ze over de maatschappij waarin we vandaag leven. Werkloosheid, honger, rijken, … Aanvankelijk zeggen de figuranten gewoon wat op hun bordje staat. “J’ai faim.” – “j’ai un petit bateau”… Het is een inleiding op wat komen zal.  De acteurs beginnen hun bordjes uit te wisselen en te ruilen. Er ontstaat een ruilhandel.  Beginnend met simpele transacties zoals 50 euro voor wat eten. Maar dan begint het experimentele kantje van Müller steeds meer naar voor te komen. Welke prijs kan men plakken op liefde of honger? Wat ruil je voor een kind of moed? En het wordt steeds moeilijker, afhangend van de sociale klasse waarin het personage zich vertoeft. Welke beslissingen nemen welke lagen van de bevolking?

Ivana Müller levert een reflectie op de innerlijke mens en maatschappij. De bewegingen op het podium spelen daarbij een belangrijke rol. Positions. Op het einde staan zelfs alle acteurs samen op het podium, bewegend in allerlei vreemde vormen. De basisidee in de voorstelling is economie en de verschillende vormen daarvan. Economie van identiteit. Economie van emotie. Moeilijk te vatten, maar wel schijnbaar in beeld gebracht door Müller op het podium.

Een veelbelovend begin  wanneer in een roetzwarte en donkere zaal plotse geluiden weerklinken. Voetstappen zijn het. Steeds op een afwisselend ritme en van verschillende geluidssterkte.  De voorstelling was doorspekt met de nodige dosis humor. Al was het soms eerder meelachen met de zaal, dan echt de grap begrijpen.  Positions is allesbehalve een gemakkelijke voorstelling, maar al snel wordt duidelijk dat achter iedere beweging en ruilactie een bedoeling en gedachte zit. Iemand die aanvankelijk niets heeft zal steeds alles aanvaarden, hoe vreemd die ook zijn – althans dat liet Müller in deze performance uitschemeren.

Het potentieel die vele personages hebben aan het begin van de voorstelling wordt tenietgedaan door sommige transacties. Anderen hebben dan weer heel wat gewonnen. De obscure zwarte markt blijkt ook indringend aanwezig. Het ruilen van kinderen voor een boot. Het verkrijgen van een infectie bij aankoop van liefde. Het zijn maar enkele voorbeelden van bizarre transacties die gebeuren. Wat aanvankelijk lijkt op een kinderlijk ruilspelletje, mondt uit in een imaginaire en emotionele tocht. Doorheen de voorstelling lijkt Müller op zoek te gaan naar de waarde van elk voorwerp. Maar tegelijk wordt geldwaarde minderwaardig aan liefde en moed.

 “Een verrassende reflectie op het hokjesdenken en onze mercantiele samenleving”

Matthias Robbe

Publicités

Répondre

Entrez vos coordonnées ci-dessous ou cliquez sur une icône pour vous connecter:

Logo WordPress.com

Vous commentez à l'aide de votre compte WordPress.com. Déconnexion /  Changer )

Photo Google

Vous commentez à l'aide de votre compte Google. Déconnexion /  Changer )

Image Twitter

Vous commentez à l'aide de votre compte Twitter. Déconnexion /  Changer )

Photo Facebook

Vous commentez à l'aide de votre compte Facebook. Déconnexion /  Changer )

Connexion à %s