Zachary Oberzan – Tell Me Love Is Real.

tell me love is rez

THEATRE

ZACHARY OBERZAN
Tell me love is real
UNITED STATES
KORTRIJK – Budascoop – 90′
Wo/mer 20.11 – 21:15 inleiding/ introduction (NL) 19:30

Do/jeu 21.11 – 21.15 inleiding/ introduction (NL) 19:30

za/sam 23.11 – 20:15 – introduction (NL) / inleiding 19:30

Zwarte humor en multimedia in een moderne cabaretier.

 Op 11 februari 2012 neemt één van de grootste zangeressen van haar generatie afscheid van deze wereld en besluit om van het levenspad af te stappen. Ze sluit haar zelf op in haar hotelkamer in het Beverly Hilton Hotel, neemt een overdosis Xanax en sterft daarna een verdrinkingsdood in haar badkuip. Op dat zelfde moment in Canada, ook in een hotelkamer, poogt artiest, auteur, acteur en schrijver Zachary Oberzan een einde te maken aan zijn levenscarrière. Het toeval wil niet alleen dat Oberzan zich op hetzelfde tijdstip van kant maakt, maar dat hij de zelfde manier kiest net als de Amerikaanse zangeres.

Slechts een van beide faalde in de zelfmoordpogin en kan het nog navertellen: de New Yorker Oberzan. Dit doet hij in zijn nieuwste theatervoorstelling, Tell Me Love Is Real, een tragisch komisch en vooral absurd multimediastuk die de excentrieke therapeutisch weg van de Amerikaan weer geeft.

De absurditeit van het stuk valt op vanaf de eerste minuut, wanneer we Oberzan zichzelf zien filmen als Whitney Houston. Alleen wat make-up en een pruik moeten de klus klaren. Voor de rest doet Oberzan geen moeite om zijn krakerige mannenstem weg te steken, tot groot plezier van het auditorium.

Daarna krijgen we de man zelf te zien die zijn levensgang reflecteert tijdens een gesprek met een zwangere vriendin, waarna hij uit het publiek achter de microfoon springt en zijn toeschouwers met een poëtisch liedje pleziert. En zo wordt de hele show gevormd door absurde sketches (alhoewel ze samen één metaforische verhaallijn vormen), monologen en muzikale intermezzo’s.

Oberzan probeert op therapeutische wijze zijn zwarte kijk op de wereld op te kleuren door overleden idolen op analytische wijze weer tot leven te wekken. Niet alleen Whitney Houston komt aan bod, maar ook Bruce Lee, Serge Gainsbourg en Buddy Holly. En dat doet hij op een ludiek manier. Zo zorgt Oberzan voor interactie met het publiek via een duet van “Je t’aime… moi non plus” van Gainsbourg. Ook wordt het stuk doorspekt met montageclips uit Game of Death (met Bruce Lee) en voert Oberzan nogmaals een duet, maar ditmaal met zijn opgenomen versie van Whitney Houston.

Humor en depressiviteit worden perfect met elkaar gemengd en dat is volledig dankzij Oberzan’s krakige en droge performance die je doen twijfelen of je met de man kan lachen of juist medelijden zou moeten hebben. Zijn imitatie van Houston is op eerste zicht zeer lachwekkend (scheve pruik en overdreven gebruik van make-up), maar zijn waterachtige ogen en depressieve toon in zijn stem doen je twijfelen aan de sereniteit van de humor.

Naar het einde toe focust Oberzan zich op meer complexere levensvragen (Waarom heeft mijn moeder mij laten leven toen ik nog in de baarmoeder zat?) waardoor hij de komische toon van het stuk verliest.

Desondanks slaagt Oberzan erin om je achter te laten in deze levensvragen en je in zijn positie te stellen. Eens je voorbij de absurditeit en de droge humor heen kunt kijken, merk je dat de 34-jarige Amerikaan worstelt met zijn verleden, door een moeilijke jeugd en probeert dit te verwerken in een artistieke en excentrieke format die zich mengt met multimedia en bijna zelfs een modernere vorm van cabaretier zou zijn. Voor zwarte en absurde humor in een modern en artistiek kleedje, richt je je best tot deze man: Zachary Oberzan.

Tomas Van de Voorde

Publicités

Répondre

Entrez vos coordonnées ci-dessous ou cliquez sur une icône pour vous connecter:

Logo WordPress.com

Vous commentez à l'aide de votre compte WordPress.com. Déconnexion /  Changer )

Photo Google

Vous commentez à l'aide de votre compte Google. Déconnexion /  Changer )

Image Twitter

Vous commentez à l'aide de votre compte Twitter. Déconnexion /  Changer )

Photo Facebook

Vous commentez à l'aide de votre compte Facebook. Déconnexion /  Changer )

Connexion à %s