Abke Haring – Trainer

Trainer

THEATRE

ABKE HARING/ TONEELHUIS
Trainer
BELGIUM/ NETHERLANDS
KORTRIJK – Schouwburg
Di/mar 26.11 – 20:15

Fabre, een zesgangenmenu voor het oog.

De opera van Lille was op 25 november een samenkomst voor alle Fabrefans. Tragedy of a friendship geeft een beeld van de turbulente relatie tussen Richard Wagner – een geliefde kunstenaar bij Fabre – en de filosoof Friedrich Nietzsche weer. Een samenwerking tussen Jan Fabre, Stefan Hertmans en Moritz Eggerts leverde deze prachtige hommage aan een van de grootste kunstenaars uit de operageschiedenis op.

Tragedy of a frienship doorloopt de dertien titels van Wagner. Per titel krijgen we een samenspel van operamuziek, interactie tussen de acteurs, het spel in de glazen stolpen en de projecties van Wagner’s interpretaties. Als toeschouwer krijg je zoveel informatie, dat het bijna onmogelijk is om die informatie allemaal te verwerken.

Doorheen het verhaal brengen Lies Vandewege en Hans Peter Janssen een prachtig operaspektakel.  Ze nemen je mee in de wereld van Wagner waarin de operazangeres een machtige positie heeft integenstelling tot de andere vrouwen die Fabre weerspiegelt in zijn werk. De manier waarop hij het verlies van de maagdelijkheid van de vrouw weergeeft, gebeurt op een heel symbolische manier.

Ook is Fabre te vinden voor een portie humor tijdens de voorstelling. De manier waarop de acteurs dwergen imiteren, was treffend. Er verscheen bij veel mensen spontaan een glimlach op het gezicht. Hij slaagt er telkens opnieuw in om situaties op een levensechte manier weer te geven, waardoor je zo een unieke ervaring ervaart, dat het bijzonder is om zo een ervaring te mogen meemaken.

De samenkomst van zoveel beelden op een podium, die een geheel vormen, bieden je een unieke ervaring. Je hebt ogen te kort om alles tot in de puntjes te kunnen volgen. Tragedy of a friendship is een ontdekking van allerlei beelden die verschillende betekenissen hebben. Doordat er zoveel beelden weer gegeven worden, is het onmogelijk om alles te kunnen waarnemen. Kortom, Tragedy of a friendship is de moeite waard om te bekijken.

Nikita De Buysere 

Publicités

Répondre

Entrez vos coordonnées ci-dessous ou cliquez sur une icône pour vous connecter:

Logo WordPress.com

Vous commentez à l'aide de votre compte WordPress.com. Déconnexion /  Changer )

Photo Google

Vous commentez à l'aide de votre compte Google. Déconnexion /  Changer )

Image Twitter

Vous commentez à l'aide de votre compte Twitter. Déconnexion /  Changer )

Photo Facebook

Vous commentez à l'aide de votre compte Facebook. Déconnexion /  Changer )

Connexion à %s