Meg Stuart/ Damaged Goods – Sketches/Notebook

Sketches/Notebook

PERFORMANCE/ DANCE/ BELGIAN PREMIERE

MEG STUART/ DAMAGED GOODS
Sketches/ Notebook
BELGIUM/ UNITED STATES
KORTRIJK – Budascoop – 110′
Wo/mer 27.11 – 20:15 – inleiding/ introduction (NL) 19:45

Do/jeu 28.11 – 20:15 inleiding/ introduction (NL) 19:45

 Goedkoop. Met dit ene woord kan ik de volledige voorstelling samenvatten.

Het stuk begint met een complete chaos: acteurs lopen als losgeslagen wild over het podium, verschillende soorten materialen worden tevoorschijn getoverd, licht wordt op verschillende enerverende manieren ingezet. Noem maar op. Heel eventjes dacht ik dat dit zou veranderen, maar na een halfuur werd het mij duidelijk dat ik het hiermee moest stellen.

Als eenzelfde vrouw voor de tiende keer van kleren veranderde en het hierbij telkens nodig achtte om in ontblote borst over het podium te paraderen, was voor mij de maat vol. Je wordt op een goedkope manier uitgedaagd. Zo kan je voorspellen dat de vrouw met ontblote borst na tien minuten opnieuw op het podium zal verschijnen of was het optreden van de naakte man als vanzelfsprekend.

Het moment dat de acteurs in het midden van het podium over elkaar beginnen te rollen, dacht ik: ‘wat krijgen we nu weer’. Ja, let op het woord ‘weer’. De verveling sloeg toe. De verschillende ‘sketches’, om het in hun woorden te zeggen, duurden te lang. Ondanks het gebruik van herhaling van bepaalde activiteiten, slaagde ik er niet in om mijn aandacht erbij te houden. Ik had het inmiddels al eens gezien.

Het enige positieve aan de voorstelling was de opstelling. Het publiek zit op het podium. Het stuk speelt zich voor jou af terwijl je er als een soort vierkant omheen zit. Deze opstelling zorgt ervoor dat je verbonden bent met het stuk. Alle activiteiten gebeuren dicht bij jou.

Af en toe maak je ook deel uit van het stuk. Je wordt er als het ware bij betrokken doordat de acteur je bijvoorbeeld een touw geeft dat je dan voor een tijdje moet vasthouden en bewegen op het ritme van de muziek. Al valt dit niet bij iedereen in goede aarde. Zo was er een vrouw die een halfuur voor de voorstelling afliep de zaal verliet nadat ze voor de zoveelste keer een stuk stof in haar gezicht toegeworpen kreeg.

Ik kan maar een ding concluderen: sketches/notebook daagt op een goedkope manier de verbeelding uit. Zwaai met uw armen en verschijn nu en dan eens naakt op het podium en dan kom je er wel.

Justine Benoit

http://vimeo.com/62060988

Publicités

Répondre

Entrez vos coordonnées ci-dessous ou cliquez sur une icône pour vous connecter:

Logo WordPress.com

Vous commentez à l'aide de votre compte WordPress.com. Déconnexion /  Changer )

Photo Google

Vous commentez à l'aide de votre compte Google. Déconnexion /  Changer )

Image Twitter

Vous commentez à l'aide de votre compte Twitter. Déconnexion /  Changer )

Photo Facebook

Vous commentez à l'aide de votre compte Facebook. Déconnexion /  Changer )

Connexion à %s