Tragedy of a friendship – Jan Fabre

troubleyn

THEATRE/ DANCE/ OPERA

JAN FABRE/ TROUBLEYN
Tragedy of a Friendship
BELGIUM
LILLE – Opéra de Lille – 195′
Za/sam 23.11 – 20:00

Ma/lun 25.11 – 20:00

Di/mar 26.11 – 20:00

Prachtige opera

Welkom in de verbijsterende wereld van Tragedy of a friendship, de voorstelling die duivelskunstenaar Jan Fabre samen met dichter, schrijver en essayist Stefan Hertman en componist Moritz Eggert maakte voor het Wagnerjaar 2013. Een voorstelling met veel shock and awe, zeker in het eerste half uur, alsof de makers opzettelijk een deel van het publiek tegen zich in het harnas willen jagen. Met succes, want al na een kwartier verlaten de eerste toeschouwers de zaal.

De intro, een stukje klassieke muziek van Wagner, is prachtig en geeft mij de smaak naar meer. In de eerste minuten klinken de namen van de hoofdfiguren, al valt die van de bewonderde Wagner veel vaker dan die van zijn aanvankelijke bewonderaar Nietzsche. De confrontaties tussen Nietzsche en Wagner zijn vooral symbolisch. Er zijn geen dialogen die licht werpen op de beschreven ontwikkeling in de vriendschap tussen de filosoof, de denker, en de componist, de doener. Tussen de scènes met Nietzsche en Wagner zijn er dertien ‘staties’ gebaseerd op de dertien opera’s van Wagner.  De zang wordt gebracht door twee prachtige stemmen die het stuk een klompje goud meegeven.

Het is voor mij de eerste keer dat ik een voorstelling van de kunstenaar Fabre zie en deze Fabretrip is een onvergetelijke, denderende belevenis. Je valt van verbazing, in ontroering, in bewondering, in afgrijzen, je wordt gechoqueerd, én heel soms duren de scènes te lang! Een drie uur durend orgie aan sterke beelden en geluiden die zo’n impact hebben dat ik drie dagen nadien nog niet helemaal bekomen ben. Acteurs, actrices, een zestal mannen en een zestal vrouwen, gekleed in een witte kleur brengen scènes om nooit te vergeten.

Urinerende vrouwen? Check! Krijsende vrouwen? Check! In plastic- en aluminiumfolie gewikkelde vrouwen? Check!  Dames uitgedost als boogschietende krijgers? Check! Vrouwen in harnas? Check! Vrouwen die zichzelf in brand steken? Check! Verkrachtingsscène? Check!

Voor herhaling vatbaar??……….Wie weet!

Alhoewel mijn zitplaats in een hoekje verborgen zit heb ik toch het gevoel dat mijn ogen niet alles ineens de baas kunnen, er is dan ook zoveel te beleven in die 190 minuten op het podium. Ik raad iedereen aan om het stuk een tweede keer te bekijken……….Ikzelf had het ook graag nog een keertje gezien om de linken, die in het theaterstuk verborgen zaten, beter te begrijpen, zoals aluminiumfolie, de dwergjes, de tweede huid?

Er is een boek te koop van de voorstelling, misschien is dit een schitterend idee om vooraf eens te lezen??

Voor mij is het in ieder geval een hele ervaring om zo’n stuk te mogen bekijken.

Een theaterstuk van de kunstenaar Fabre moet je eens in je leven gezien hebben!!

Marianne Claeys

http://www.youtube.com/watch?v=aHaEQmR4BH8

Votre commentaire

Entrez vos coordonnées ci-dessous ou cliquez sur une icône pour vous connecter:

Logo WordPress.com

Vous commentez à l’aide de votre compte WordPress.com. Déconnexion /  Changer )

Photo Facebook

Vous commentez à l’aide de votre compte Facebook. Déconnexion /  Changer )

Connexion à %s