Democracy – Maud Le Pladec/LEDA

maud le pladec

DANCE/BELGIAN PREMIERE

MAUD LE PLADEC/LEDA

Democracy
FRANCE
KORTRIJK– Budascoop – 60′

vr/ven 29.11 – 20:15 – inleiding/introduction (NL) 19:45

Za/sam 30.11 – 20:15 – inleiding/ introduction (NL) 19:45

Individuele beslissing, collectieve actie

 Vier drummers en vijf dansers vormen de rode draad doorheen ‘Democracy’, een wervelend dansconcert van Franse choreografe Maud Le Pladec. ‘Democracy’ is deel van een drieluik genaamd ‘To Bang on a Can’. Bij het binnen komen staan negen jongeren recht aan de drumstellen. Ze lopen heen en weer tussen de verschillende drums en spelen er telkens hetzelfde deuntje. Het belooft een energiek stuk te worden. Plots stopt de percussie. De dansers, twee jongens en drie meisjes, scheiden zich van de drummers. De drummers beginnen zachtjes opnieuw te spelen en de dansers ontpoppen zich tot een geheel. Op elk accentje in de muziek bewegen ze.

Muziek is een onmisbaar onderdeel in alle producties van choreografe Maud Le Pladec. Niet zo uitzonderlijk, want dans heeft nu eenmaal muziek nodig. Dat het om live muziek gaat, maakt het wel bijzonder. Ze werkt daarvoor samen met de Amerikaanse componiste Julia Wolfe. De muziek van Wolfe is enorm veelzijdig, van rock tot klassiek, verschillende genres komen aan bod. De drummers gebruiken ook experimentele klanktechnieken. Zo gebruiken ze niet enkel hun drumstokken, maar worden er ook geluiden gemaakt met de mond. Julia Wolfe werkte samen met de Italiaanse componist Francesco Filidei, die de compositie schreef. Ensemble TaCTus voert ze uit.

De dansers en de drummers moeten erg goed op elkaar ingespeeld zijn om het tot een goed einde te brengen. Eén slag van een drummer te veel en de hele choreografie is in de war. Er waren geen fouten te bespeuren. Het valt ook  op dat het om professioneel geschoolde dansers en geschoolde muzikanten gaat. Zowel de dansers en de drummers individueel als de twee groepen samen, lopen als een geoliede machine. ‘Democracy’ heeft er dan ook al enkele voorstellingen opzitten en van kinderziektes is er niets meer te merken.

Het mooiste aan het stuk is de manier waarop de dansers met elkaar interageren. Soms bewegen ze op een individuele manier en zie je er geen geheel in, maar nu en dan komen ze samen en worden ze, zowel letterlijk als figuurlijk, één. Ze worden een collectief lichaam. “Hoe opent een individuele beslissing, de mogelijkheid tot collectieve actie”, vraagt Maud. “Moeten we ongehoorzaam zijn tegenover de democratie? Hoe bouwen we een controversiële maatschappij?”

De dansers verlaten het podium met een tikkende klok en krijgen een overweldigend applaus.

Marlies Maddens

http://vimeo.com/62886777

Publicités

Répondre

Entrez vos coordonnées ci-dessous ou cliquez sur une icône pour vous connecter:

Logo WordPress.com

Vous commentez à l'aide de votre compte WordPress.com. Déconnexion /  Changer )

Photo Google

Vous commentez à l'aide de votre compte Google. Déconnexion /  Changer )

Image Twitter

Vous commentez à l'aide de votre compte Twitter. Déconnexion /  Changer )

Photo Facebook

Vous commentez à l'aide de votre compte Facebook. Déconnexion /  Changer )

Connexion à %s