Jerusalem – Berlin

THEATRE/MUSIC

BERLIN
Jerusalem (Holocene #1 revisited)
BELGIUM

COMINES – cc Comines-Warneton, 65′

wo/mer 27.11 – 20.00 – nagesprek (FR)/rencontre après avec les artistes

___

PERUWELZ

Arrêt 59; 65′

do/jeu 28.11 – 20.00

____

WAREGEM

cc De Schakel, 65′

vr/ven 29.11 – 20.00 – nagesprek/ rencontre après avec les artistes (NL)

Jerusalem: de stad van vrede met 42 zelfmoordaanslagen.

Berlin, de Duitse theatergroep neemt ons mee naar een stad met  933.113 inwoners, drie wereldgodsdiensten en slechts 125,2 km² oppervlakte.We worden niet alleen door de beelden meegesleurd, maar het live orkest zorgt voor de bijhorende klanken. Eens bij onze bestemming aangekomen, zien we Jerusalem, de hoofdstad van Israel. Grofweg kunnen we de inwoners indelen in drie bevolkingsgroepen: joods, moslim of christen. Tien jaar geleden ging de groep Berlin mensen interviewen over de manier waarop ze hun stad bekijken en waarbij ze de toekomst voorspellen. Wat ooit een stad van vrede moest worden, werd een poppentheater waarin mensen doen alsof dat iedereen liefdevol met elkaar kan omgaan. Niets is minder waar. Nadat het VN-plan mislukte, werd de stad opgedeeld om zo een mogelijke terroristische aanval te vermijden.

Als we even dichterbij komen en de stadmuren passeren, zien we de  realiteit. Op drie schermen zien we getuigenissen en beschuldigingen van de verschillende groepen. Er zijn mensen die de spanning binnen de stad negeren, anderen die een oplossing proberen te vinden, een derde persoon die de vinger wijst naar een nieuwe groep. Diegenen die wel het verschil willen maken, botsen op de koppigheid en onwilligheid van extremisten. Je wordt heen en weer geslingerd tussen de verschillende volkeren. Allen willen ze geen meter schuiven voor de ander en gunnen ze elkaar niets. Ze denken allemaal dat ze het recht hebben om het land voor zich te hebben. Voor joden betekent Jerusalem het middelpunt van de wereld met hun Klaagmuur. Christenen denken dat de Jezus daar is gekruisigd en herrezen en Moslims beschouwen de stad als het belangrijkste centrum naast Mekka.

Niet enkel religie ligt aan de basis van dit conflict, ook de politiek deugt niet. Ze doen er te weinig aan om de rellen te stoppen en het Palestijnse volk wordt binnen de muren niet als gelijkwaardige burger behandeld, waardoor de Palestijnen opnieuw rellen veroorzaken. Uiteindelijk vechten ze voor hun overleving. Tegelijk is de staat corrupt en verdwijnt een hele hoop geld uit de handen van de burgers, die steeds meer moeten afgeven. De bevolking gaat gebukt onder deze maatregelen en komen daarom in opstand. Ook de economie is niet eerlijk verdeeld. Zo worden Palestijnen veel minder betaald voor hetzelfde werk als een Israëlische werknemer. Zo krijgen de Palestijnse bevolking het loon van een derdewereldwerknemer, terwijl Israëlieten een maandwedde ontvangen, die wij in West-Europa ook kennen.

Telkens wanneer beide gematigde partijen een akkoord willen sluiten, worden ze abrupt verstoord de aanslagen van beide kanten. Binnen de stad komt het maar niet tot een compromis en veel landen profiteren hiervan. We hopen dat het tot een gevecht komt, zodat de media, de wapenhandel, de bestuurders en economie hieruit winst kan halen. Is de bevolking uit Jerusalem dan het monster of zijn wij dat?

jerusalem

Dewolf Jolien 

Publicités

Répondre

Entrez vos coordonnées ci-dessous ou cliquez sur une icône pour vous connecter:

Logo WordPress.com

Vous commentez à l'aide de votre compte WordPress.com. Déconnexion /  Changer )

Photo Google

Vous commentez à l'aide de votre compte Google. Déconnexion /  Changer )

Image Twitter

Vous commentez à l'aide de votre compte Twitter. Déconnexion /  Changer )

Photo Facebook

Vous commentez à l'aide de votre compte Facebook. Déconnexion /  Changer )

Connexion à %s