Trainer – Abke Haring/Toneelhuis

Trainer

THEATRE

ABKE HARING/ TONEELHUIS

Trainer
NETHERLANDS/BELGIUM
KORTRIJK– Schouwburg

di/mar 26.11 – 20:15

Abke Haring, actrice met grote ambities

 Meteen na haar voorstelling Trainer komt een merkbaar voldane Abke Haring mij opzoeken in de foyer van de Kortrijkse Schouwburg, samen met haar vriendin en collega Marlies Heuer. Wanneer ik vraag wie Abke Haring is, antwoorden ze beide: “Ik ben Abke”. “Neen, ik ben Abke.” “Neen, even serieus nu, ik ben Abke.” Uiteindelijk komt de echte Abke Haring tevoorschijn en gaan e samen ergens in een rustig hoekje zitten. Wanneer we samen aan een tafeltje zitten brengt iemand haar avondeten; een kaasburger met boontjes en aardappelen. “Wil je het wel kort houden?”, vraagt ze meteen terwijl ze begint te eten. “Je krijgt vier minuten”, zegt ze met een knipoog. Het interview begint.

 

Abke Haring (1978) is van oorsprong Nederlandse maar een groot deel van haar theaterparcours speelt zich in België af. Als ze op haar achttiende de voorstelling ‘De doorspeler’ van Ramsey Nasr ziet, weet ze het zeker: ze zou naar de toneelschool, en het zou de school worden waar Nasr vandaan kwam. Abke Haring weet verdomd goed wat ze wil. “Al van toen ik nog klein was was ik vastberaden, ik moest en zou iets doen in de theaterwereld. Ik heb, in tegenstelling tot veel andere kinderen, nooit echt een bepaalde droom gehad. Dat ik later iets zou doen in de theaterwereld was toen al bijna een zekerheid voor mij. Theater was al mijn passie, en dat is het nu nog steeds. Ik heb het geluk gehad om van mijn passie ook mijn beroep te maken”, vertel Abke.

 

‘Dat de wereld af en toe wat kritiek krijgt, mag wel eens vind ik’

 

Als je de voorstellingen van Abke Haring bekijkt, valt één ding op: deze dame wil iets bereiken met haar voorstellingen, ze wil iets teweeg brengen bij haar publiek. “Ik wil het publiek raken, ik wil dat men weggaat en dat de toeschouwers heel eventjes nadenken. De meeste van mijn voorstellingen gaan over het gevoel bij mensen en over de interactie die er is tussen de mensen. Als je het oppervlakkig bekijkt, kun je wel stellen dat mijn voorstelling over alledaagse, banale onderwerpen gaan. Het alledaagse leven, en het verloop daarvan.” ‘Trainer’, de voorstelling die op dinsdag 26 november plaatsvond in de Schouwburg in Kortrijk illustreert dit volgens haar perfect. “Tijdens die voorstelling wordt een nachtshift in een fabriek nagespeeld waarbij telkens een vast ritueel wordt herhaald. Ik wou aantonen dat mensen vaak vastzitten in een ritme, zonder dat men dit beseft. En dan, op een gegeven moment, wordt het ons allemaal even te veel. Wat ik wel leuk vind is het negatieve eraan, het donkere kantje. Dat de wereld soms wat kritiek de verduren krijgt mag wel eens vind ik persoonlijk. De wereld is niet altijd even mooi zoals die soms wel eens wordt voorgesteld.”

 

Doorheen haar carrière heeft Abke Haring al de rol van regisseur, acteur en schrijver op zich genomen. Een keuze maken tussen de drie kan ze niet, maar toch zal ze in de toekomst vaker moeten kiezen, beseft ze zelf. “Eigenlijk is het allemaal zo totaal verschillend.. Zo naast elkaar vergeleken vind ik alles eigenlijk heel fijn. Maar wat ik nu doe is regisseren en tegelijkertijd meespelen in eenzelfde stuk. Dat vind ik wel het moeilijkste dat ik ooit al heb gedaan in mijn carrière. Normaal speel ik meestal zelf, terwijl ik het stuk ook zelf regisseer. Maar dan is het verschil dat ik werk met een stand-in, die in mijn plaats speelt terwijl ik het stuk regisseer. Maar nu is het met zo’n grote groep mensen waarmee je moet presteren voor zo’n grote zaal als de Schouwburg hier in Kortrijk. Je kunt je niet voorstellen hoeveel werk daarbij komt kijken om alles geregeld te krijgen. Zowel op als naast het podium. Soms wordt het mij echt teveel hoor bij. Dan zou ik liever niet meer meedoen in de voorstelling, maar het liefst van al zeggen van; oké jongens ik zit in de zaal en doe je best! Maar dat heb ik nu dus niet zo gedaan. Toch denk ik dat ik de volgende niet meer zal meespelen, maar gewoon het stuk zal regisseren. Wel enkel bij grote stukken zoals ‘Trainer’ bijvoorbeeld. Als het een kleiner stuk is zoals mijn volgend project dan doe ik beide. Maar een stuk zoals nu, waarbij ik tegen ongeveer 20 mensen de hele tijd richtlijnen moest meegeven en tonen hoe het moet en tegelijkertijd ook nog meedoen, dat is echt hartstikke moeilijk man!”

 

‘Mijn droom is om een voorstelling te in elkaar te steken met gedresseerde dieren’

 

Het stuk ‘Hout’ van Abke Haring mag gerust omschreven worden als één van haar persoonlijke hoogtepunten in haar carrière. Het stuk gaat over de kracht van geloof in de ander en gedwongen participatie. Over de volharding en overgave als gereedschap. Over de instructies en manipulatie die ons doen bloeien. Vooral de controverse die het stuk met zich meebracht mocht er volgens Abke Haring wel zijn. “Hout is een heel heftig stuk, en sommige mensen mochten het echt niet en vonden het ook echt niet mooi. Dit lieten ze geregeld ook blijken nadat ze het stuk gezien hadden. Maar op zich vond ik dat helemaal niet erg. Op het moment van de voorbereiding van ‘Hout’ ben ik zelf door een heel heftige periode gegaan. Maar, ik heb volgehouden en de voorstelling toch afgemaakt. Uiteindelijk heb ik daar dan ook iets van geleerd, namelijk dat je moet volhouden en doorgaan met wat je bezig bent. Waarschijnlijk is het net daarom dat ‘Hout’ een voorstelling is die mij lange tijd zal bijblijven”, vertelt ze.

 

Moest Abke Haring ooit een een wildcard krijgen waarmee ze volledig haar eigen ding mag doen, zonder limieten of beperkingen, dan weet ze meteen al wat ze zou doen. “Op het eerste zicht klinkt dit als muziek in de oren, maar daar moet je toch wel mee opletten hoor. Een wildcard geeft je zoveel mogelijkheden, dat je misschien wel niet kan kiezen tussen al die verschillende opties. Dan is het bijzonder moeilijk om te weten wat je nu precies wilt gaan doen. Maar, de vraag die je mij stelt heb ik mezelf ook al eens gesteld (lacht). Ik zou ongetwijfeld een voorstelling maken met gedresseerde dieren. Ook zou ik enorm veel figuranten gebruiken, echt massa’s veel. Misschien wel overdreven veel. Ik zou ze samen een ingewikkeld parcours laten afleggen. Op het eerste zicht klinkt dit enorm dieronvriendelijk, maar zo ben ik echt niet hoor. Het zit nog allemaal in de ontwikkelingsfase.”

 

‘Zorg voor betrouwbare mensen om je heen’

 

Zoals elke acteur heeft ook Abke Haring bepaalde rituelen die ze steevast voor elke voorstelling uitvoert. Dan waant ze zich als het ware eventjes in haar eigen voorstelling ‘Trainer’. “Afhankelijk van hoe zenuwachtig ik ben ga ik wel zes of zeven keer naar het toilet net voor de voorstelling begint. Ik poets ook altijd mijn tanden. Vervolgens warm ik mijn lichaam op, want voor een voorstelling als ‘Trainer’ moet de conditie echt wel goed zitten hoor. Tijdens het opwarmen van mijn lichaam murmel ik ook echt elke letter van mijn tekst. Ten slotte, voor ik het podium op ga, breng ik nog vlug een bezoek aan het toilet. En dan is het zover, showtime.” Ten slotte had Abke Haring nog advies voor iedereen die net zoals haar van plan is een plaats te veroveren in de theaterwereld. “Vertrouw vooral op je eigen intuïtie, en probeer goede mensen om je heen te verzamelen. In onze wereld is het echt superbelangrijk dat je een goede entourage hebt waarbij je je goed voelt. Dit is goud waard. Als je mensen om je heen hebt waarbij je je totaal niet lekker in je vel voelt en waarbij je helemaal niet eerlijk kan zijn, dan zullen bepaalde zaken zeker niet lukken! Echt niet. Je moet je bij mensen goed en veilig voelen, dan pas zullen zaken beginnen lukken. En voor de rest, ga er gewoon voor en je doe ding.”

Benjamin Pille

http://vimeo.com/77973619

Publicités

Répondre

Entrez vos coordonnées ci-dessous ou cliquez sur une icône pour vous connecter:

Logo WordPress.com

Vous commentez à l'aide de votre compte WordPress.com. Déconnexion /  Changer )

Photo Google

Vous commentez à l'aide de votre compte Google. Déconnexion /  Changer )

Image Twitter

Vous commentez à l'aide de votre compte Twitter. Déconnexion /  Changer )

Photo Facebook

Vous commentez à l'aide de votre compte Facebook. Déconnexion /  Changer )

Connexion à %s